Logo.fi

Löydä unelma ammattisi tästä listasta

Vaihtoehtoja urrallesi.

Löydä kattavasta listasta mielenkiintoisimmat ammatit ja tutustu mitä niissä työskennellään.

ammatit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

tyonhaku/ammatit

Pähkinänkuoressa

.

  1. Valittavana on lukemattomia työpaikkoja, ja tässä artikkelissa luodaan katsaus joihinkin suosituimpiin niistä.
  2. Jokaisella työtehtävällä on omat vastuualueensa, pätevyytensä ja näkymänsä.
  3. Moniin töihin vaaditaan kandidaatin tutkinto tai kokemusta alalta, kun taas joihinkin riittää lukion päättötodistus.
  4. Useimpien mainittujen työpaikkojen työllisyysnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.
  5. Joitakin mainituista työpaikoista ovat esimerkiksi kirjanpitäjät, näyttelijät, arkkitehdit, taiteilijat, urheilijat, kirjailijat ja baristat.

Mitä sinun on tiedettävä tarjolla olevista työpaikoista

Harkitsetko uranvaihtoa tai etsitkö uutta työtä? Kun tarjolla on niin paljon ammatteja, voi olla vaikea päättää, mikä niistä sopii sinulle. Olitpa sitten kiinnostunut tavoittelemaan työtä rahoitus- tai taidealalla, tarjolla on lukemattomia vaihtoehtoja. Tässä blogikirjoituksessa luodaan katsaus joihinkin suosituimpiin ammatteihin, niiden vastuualueisiin, pätevyyksiin ja näkymiin.

Kirjanpitäjä

Kirjanpitäjät vastaavat taloushallinnosta ja -analyysistä, laativat talousraportteja ja varmistavat sovellettavien lakien noudattamisen. He työskentelevät tyypillisesti yrityksen kirjanpito-osastolla, mutta voivat olla myös itsenäisiä ammatinharjoittajia. Kirjanpitäjäksi pääset kirjanpitäjäksi suorittamalla kirjanpidon tai siihen liittyvän alan kandidaatin tutkinnon. Kirjanpitäjien työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 6 prosenttia vuosina 2019-2029.

Näyttelijä

Näyttelijät esiintyvät elokuvissa, televisio-ohjelmissa, näytelmissä ja muissa tuotannoissa. He yleensä hakevat rooleja koe-esiintymisissä, ja he voivat myös osallistua käsikirjoitusten kehittämiseen ja hahmojen luomiseen. Näyttelijäksi pääsee opiskelemalla näyttelemistä ja hankkimalla portfolion töitä. Näyttelijöiden työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Arkkitehti

Arkkitehdit suunnittelevat ja toteuttavat asuin- ja liikerakennusten rakentamista. He työskentelevät yleensä asiakkaiden kanssa suunnitellakseen rakennuksen, laatiakseen piirustukset ja valvoakseen rakennusprosessia. Arkkitehdin ammattiin tarvitset arkkitehdin kandidaatin tutkinnon ja toimiluvan. Arkkitehtien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuosina 2019-2029.

Taiteilija

Taiteilijat luovat visuaalisia teoksia, kuten maalauksia, veistoksia, valokuvia ja muita taidemuotoja. He työskentelevät tyypillisesti studiossa tai galleriassa ja harjoittavat usein itsemainontaa. Jotta sinusta tulisi taiteilija, sinun on opiskeltava taidetta ja sinulla on oltava portfolio töitä. Taiteilijoiden työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Urheilija

Urheilijat kilpailevat ammattimaisesti urheilulajeissa, kuten koripallossa, jalkapallossa ja jalkapallossa. He yleensä harjoittelevat lajiaan varten ja osallistuvat kilpailuihin. Jotta sinusta tulisi urheilija, sinun on harjoiteltava ja hiottava taitojasi. Urheilijoiden työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Kirjoittaja

Kirjailijat kirjoittavat kirjoja, lehtiartikkeleita ja muita kirjallisia teoksia. He tekevät usein tutkimusta, laativat hahmotelmia ja tarkistavat teoksiaan. Kirjailijaksi päästäkseen tarvitset korkeakoulututkinnon tai kokemusta kirjoittamisesta. Kirjailijoiden työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Babysitter

Babysitterit tarjoavat lastenhoitopalveluja kotona tai päiväkodissa. He huolehtivat yleensä lapsista, kun vanhemmat ovat poissa, ja voivat myös auttaa aterioiden valmistuksessa ja kevyessä taloudenhoidossa. Jotta voit ryhtyä lapsenvahdiksi, sinun on oltava vähintään 18-vuotias ja sinulla on oltava kokemusta lasten kanssa. Lastenvahtimestareiden työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Baker

Leipurit valmistavat leipiä, kakkuja ja muita leivonnaisia. He työskentelevät yleensä leipomossa tai keittiössä ja voivat erikoistua tietynlaisiin leivonnaisiin. Leipurin ammattiin pääsemiseksi sinun on opittava leipomisen perusteet ja tunnettava leipomolaitteet. Leipureiden työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Pankkiiri

Pankkiirit hoitavat yksityishenkilöiden, yritysten ja muiden organisaatioiden taloutta. He työskentelevät yleensä pankissa tai muussa rahoituslaitoksessa ja voivat erikoistua tietynlaiseen pankkitoimintaan. Pankkiiriksi pääset, jos sinulla on kandidaatin tutkinto rahoituksesta tai joltakin siihen liittyvältä alalta. Pankkiirien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Barista

Baristat valmistavat ja tarjoilevat kahvia ja muita juomia. He työskentelevät yleensä kahvilassa tai ravintolassa ja saattavat erikoistua tiettyyn kahvityyppiin. Jotta sinusta tulisi barista, sinun on opittava kahvinkeittämisen perusteet ja sinulla on oltava hyvä tietämys juomien valmistuksesta. Baristien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Baarimikko

Baarimestarit valmistavat ja tarjoilevat alkoholijuomia baareissa ja ravintoloissa. He työskentelevät tyypillisesti baaritiskin takana ja saattavat myös vastata viinavarastojen täyttämisestä ja juomien valmistuksesta. Baarimestariksi pääset, jos olet vähintään 18-vuotias ja sinulla on kokemusta baarimestarin työstä. Baarimestareiden työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Kosmetologi

Kosmetologit tarjoavat hius- ja kauneuspalveluja, kuten muotoilua, värjäystä ja manikyyrejä. He työskentelevät yleensä kampaamossa tai kylpylässä ja voivat erikoistua tietynlaiseen palveluun. Kosmetologiksi tullaksesi sinun on opittava hius- ja kauneuspalveluiden perusteet ja tunnettava tuotteet hyvin. Kosmetologien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Biolääketieteen insinööri

Biolääketieteen insinöörit suunnittelevat ja kehittävät lääketieteellisiä laitteita ja menettelyjä. He työskentelevät tyypillisesti laboratoriossa tai sairaalassa, ja he voivat erikoistua tietyntyyppisiin laitteisiin tai toimenpiteisiin. Biomekaanisen insinöörin ammattiin tarvitset kandidaatin tutkinnon biomekaanisesta tekniikasta tai joltakin siihen liittyvältä alalta. Biolääketieteen insinöörien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Kirjanpitäjä

Kirjanpitäjät hoitavat yksityishenkilöiden, yritysten ja muiden organisaatioiden taloushallintoa. He työskentelevät tyypillisesti toimistossa, ja heidän vastuullaan voi olla myös talousraporttien laatiminen ja sovellettavien lakien noudattamisen varmistaminen. Kirjanpitäjäksi pääset kirjanpitäjältä, joka on suorittanut kirjanpidon tai siihen liittyvän alan kandidaatin tutkinnon. Kirjanpitäjien työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Broadcaster

Yleisradioitsijat esittävät uutisia, viihdeohjelmia ja muita ohjelmia televisiossa ja radiossa. He työskentelevät tyypillisesti studiossa, ja he voivat myös osallistua ohjelmien editointiin ja tuottamiseen. Yleisradioitsijaksi pääsee korkeakoulututkinnolla tai kokemuksella yleisradiotoiminnasta. Lähetystyöntekijöiden työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuosina 2019-2029.

Linja-autonkuljettaja

Linja-autonkuljettajat liikennöivät linja-autoilla, sukkulabusseilla ja muilla ajoneuvoilla. He työskentelevät tyypillisesti kuljetusyrityksessä, ja heidän tehtäviinsä voi kuulua myös matkalippujen kerääminen ja matkustajien turvallisuuden varmistaminen. Linja-autonkuljettajaksi pääset, jos sinulla on kaupallinen ajokortti ja kokemusta linja-autojen kuljettamisesta. Linja-autonkuljettajien työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Yrityksen omistaja

Yritysomistajat johtavat yritysten toimintaa, joka vaihtelee pienistä kaupoista suuryrityksiin. He työskentelevät tyypillisesti toimistossa, ja he voivat myös vastata työntekijöiden palkkaamisesta ja erottamisesta. Yrityksen omistajaksi pääseminen edellyttää korkeakoulututkintoa tai kokemusta liikkeenjohdosta. Yritysomistajien työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Puuseppä

Puusepät rakentavat ja korjaavat rakenteita, kuten huonekaluja, rakennuksia ja muita rakenteita. He työskentelevät tyypillisesti verstaassa tai rakennustyömailla ja voivat erikoistua tietynlaiseen puusepäntyön tekemiseen. Puusepäksi ryhtyminen edellyttää, että opit puusepäntyön perusteet ja hallitset työkalut hyvin. Puuseppien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Kokki

Kokit valmistavat aterioita ravintoloihin ja muihin laitoksiin. He työskentelevät tyypillisesti keittiössä ja voivat erikoistua tietynlaiseen ruokaan. Jotta sinusta tulisi kokki, sinun on opiskeltava ruoanlaittoa ja sinulla on oltava työkansio. Kokkien työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 % vuosina 2019-2029.

Rakennusinsinööri

Rakennusinsinöörit suunnittelevat ja toteuttavat teiden, siltojen ja muun infrastruktuurin rakentamista. He työskentelevät tyypillisesti toimistossa, ja he voivat olla mukana myös rakennusprosessissa. Rakennusinsinööriksi pääset, kun sinulla on rakennusinsinöörin tai siihen liittyvän alan kandidaatin tutkinto. Rakennusinsinöörien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuosina 2019-2029.

Papisto

Papit tarjoavat hengellistä ohjausta ja tukea uskonnollisen yhteisönsä jäsenille. He työskentelevät yleensä kirkossa tai muussa uskonnollisessa organisaatiossa, ja he voivat olla mukana myös avustus- ja koulutustoiminnassa. Pappisvirkaan pääsemiseksi sinun on suoritettava teologian tai siihen liittyvän alan tutkinto tai koulutusohjelma. Papiston työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Valmentaja

Valmentajat antavat ohjeita ja tukea urheilijoille ja joukkueille. He työskentelevät tyypillisesti kuntosalilla tai urheilukentällä ja voivat erikoistua tiettyyn urheilulajiin. Valmentajaksi päästäkseen sinun on opiskeltava valmennusta ja sinulla on oltava työkansioita. Valmentajien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Tietokoneohjelmoija

Tietokoneohjelmoijat kirjoittavat ja muokkaavat tietokoneohjelmia. He työskentelevät tyypillisesti toimistossa, ja he voivat myös osallistua ohjelmien testaukseen ja virheenkorjaukseen. Tietokoneohjelmoijaksi pääset suorittamalla kandidaatin tutkinnon tietojenkäsittelytieteestä tai joltakin siihen liittyvältä alalta. Tietokoneohjelmoijien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuosina 2019-2029.

Rakennustyöntekijä

Rakennustyöntekijät rakentavat ja korjaavat rakenteita, kuten koteja, siltoja ja muuta infrastruktuuria. He työskentelevät tyypillisesti rakennustyömailla ja voivat erikoistua tietynlaiseen rakentamiseen. Rakennustyöntekijäksi pääsemiseksi sinun on opittava rakentamisen perusteet ja hallittava työkalut. Rakennustyöntekijöiden työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Counselor

Neuvojat tarjoavat tunne- ja mielenterveystukea yksilöille ja perheille. He työskentelevät tyypillisesti klinikalla tai sairaalassa, ja he voivat olla mukana myös neuvonta- ja koulutustehtävissä. Neuvonantajaksi päästäkseen tarvitset maisterin tutkinnon neuvonnasta tai siihen liittyvältä alalta. Neuvojien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Asiakaspalvelun edustaja

Asiakaspalveluedustajat tarjoavat asiakaspalvelua ja tukea asiakkaille. He työskentelevät tyypillisesti puhelinkeskuksessa tai toimistossa, ja heidän tehtävänään voi olla myös asiakasvalitusten ratkaiseminen. Asiakaspalveluedustajaksi pääset korkeakoulututkinnolla tai kokemuksella asiakaspalvelusta. Asiakaspalvelun edustajien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Tanssija

Tanssijat esiintyvät elokuvissa, televisio-ohjelmissa, näytelmissä ja muissa tuotannoissa. He yleensä hakevat rooleja koe-esiintymisissä, ja he voivat olla mukana myös koreografian kehittämisessä. Tanssijan ammattiin pääset opiskelemalla tanssia ja hankkimalla portfolion töitä. Tanssijoiden työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 % vuosina 2019-2029.

Hammashygienisti

Hammashygienistit puhdistavat ja hoitavat hampaita ja ikeniä. He työskentelevät tyypillisesti hammashoitolassa, ja heidän tehtäviinsä voi kuulua myös röntgenkuvien ottaminen ja potilasvalistus. Hammashygienistin ammattiin tarvitset hammashygienistin tai siihen liittyvän alan korkeakoulututkinnon. Hammashygienistien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärit diagnosoivat ja hoitavat hampaiden ja ikenien sairauksia ja häiriöitä. He työskentelevät tyypillisesti hammaslääkärin vastaanotolla, ja he voivat olla mukana myös tutkimus- ja opetustehtävissä. Hammaslääkärin ammattiin tarvitset hammaslääketieteen tai siihen liittyvän alan tohtorin tutkinnon. Hammaslääkäreiden työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Suunnittelija

Suunnittelijat luovat malleja tuotteille, ympäristöille ja muille kohteille. He työskentelevät yleensä toimistossa ja voivat erikoistua tietynlaiseen suunnitteluun. Jotta sinusta tulisi suunnittelija, sinun on opittava suunnittelun perusteet ja hallittava ohjelmistot. Suunnittelijoiden työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuodesta 2019 vuoteen 2029.

Kehittäjä

Kehittäjät luovat ohjelmisto-ohjelmia ja sovelluksia. He työskentelevät tyypillisesti toimistossa, ja he voivat myös vastata ohjelmien testauksesta ja virheenkorjauksesta. Kehittäjäksi pääset, jos sinulla on kandidaatin tutkinto tietotekniikasta tai joltakin siihen liittyvältä alalta. Kehittäjien työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 % vuosina 2019-2029.

Ravitsemusterapeutti

Ravitsemusterapeutit tarjoavat ravitsemusneuvontaa ja -ohjausta yksilöille ja perheille. He työskentelevät tyypillisesti klinikalla tai sairaalassa, ja he voivat olla mukana myös tutkimus- ja opetustehtävissä. Ruokavalioasiantuntijan ammattiin tarvitset kandidaatin tutkinnon ravitsemustieteestä tai siihen liittyvältä alalta. Ravitsemusterapeuttien työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Lääkäri

Lääkärit diagnosoivat ja hoitavat sairauksia ja häiriöitä. He työskentelevät yleensä sairaalassa tai klinikalla ja voivat erikoistua tiettyyn lääketieteen alaan. Tullaksesi lääkäriksi tarvitset lääketieteellisen tutkinnon tai tohtorin tutkinnon lääketieteestä tai joltakin siihen liittyvältä alalta. Lääkäreiden työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Economist

Taloustieteilijät tutkivat tavaroiden ja palvelujen tuotantoa ja jakelua. He työskentelevät tyypillisesti toimistossa, ja he voivat myös osallistua tutkimukseen ja opetukseen. Taloustieteilijän ammattiin tarvitset taloustieteen tai siihen liittyvän alan kandidaatin tutkinnon. Taloustieteilijöiden työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 prosenttia vuosina 2019-2029.

Kouluttaja

Kasvattajat opettavat oppilaita esikoulussa, peruskoulussa, yläkoulussa ja lukiossa. He työskentelevät tyypillisesti luokkahuoneessa, ja he voivat myös osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kasvattajaksi pääset, jos sinulla on kandidaatin tutkinto kasvatustieteestä tai joltakin siihen liittyvältä alalta. Kouluttajien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuosina 2019-2029.

Sähköasentaja

Sähköasentajat asentavat ja ylläpitävät sähköjärjestelmiä kodeissa ja yrityksissä. He työskentelevät tyypillisesti myymälässä tai rakennustyömailla ja voivat erikoistua tietynlaisiin sähkötöihin. Sähköasentajaksi päästäkseen sinun on opittava sähkötöiden perusteet ja hallittava työkalut. Sähköasentajien työnäkymät ovat hyvät, ja niiden ennustetaan kasvavan 4 % vuosina 2019-2029.

Insinööri

Insinöörit suunnittelevat ja kehittävät tuotteita, järjestelmiä ja muita kohteita. He työskentelevät tyypillisesti toimistossa ja voivat erikoistua tietyntyyppiseen suunnitteluun. Insinööriksi päästäkseen tarvitset insinöörin tai siihen liittyvän alan kandidaatin tutkinnon. Insinöörien työnäkymät ovat hyvät, ja ennustettu kasvuvauhti on 4 % vuosina 2019-2029.

Yleisimmät kysymykset

Mikä on yleisin ammatti Suomessa?

Yleisin ammatti Suomessa on ohjelmisto- ja sovelluskehittäjät ja -analyytikot. Tämän ammatin piirissä on noin 5 % Suomen työllisistä.

Mitä kannattaa opiskella vuonna 2022?

Vuonna 2022 kysytyimmät taidot ja opintoalat liittyvät työpaikkojen digitaaliseen muutokseen ja automatisointiin. Näitä ovat esimerkiksi tekoäly (AI), datatiede, kyberturvallisuus, pilvipalvelut ja digitaalinen markkinointi.

Miten valita ammatti?

Ammatin valitseminen voi olla vaikea päätös, mutta on olemassa muutamia vaiheita, joilla voit helpottaa prosessia. Ota ensin aikaa miettiä kiinnostuksen kohteitasi, taitojasi ja persoonallisuuttasi. Tämä auttaa sinua rajaamaan vaihtoehtoja ja löytämään ammatin, joka vastaa arvojasi ja tavoitteitasi. Toiseksi, tutki eri ammatteja, jotta ymmärrät paremmin niiden vaatimukset, vastuualueet ja työnäkymät. Lopuksi keskustele alan ihmisten kanssa ja kysy heiltä neuvoja siitä, mitkä ammatit voisivat sopia sinulle parhaiten.

Mikä on oikea ammatti minulle?

Sinulle sopiva ammatti riippuu monista tekijöistä, kuten kiinnostuksen kohteistasi, taidoistasi ja persoonallisuudestasi. Löytääksesi oikean ammatin mieti arvojasi ja tavoitteitasi, tutki eri ammatteja saadaksesi paremman käsityksen niiden vaatimuksista ja vastuualueista ja keskustele alan ihmisten kanssa saadaksesi heidän neuvojaan.

Mikä ammatti sopii introvertille?

Introvertille sopivia ammatteja ovat esimerkiksi ohjelmistokehittäjä, kirjanpitäjä, tutkija, kirjailija, kirjastonhoitaja ja verkkosuunnittelija. Nämä ammatit eivät yleensä vaadi laajaa vuorovaikutusta muiden kanssa ja tarjoavat mahdollisuuden itsenäiseen työskentelyyn.

Mitkä ammatit maksavat hyvin Suomessa?

Joitakin parhaiten palkattuja ammatteja Suomessa ovat muun muassa ohjelmistojen ja sovellusten kehittäjät ja analyytikot, lääkärit, lakimiehet, insinöörit sekä rahoitus- ja sijoitusneuvojat.

Onko 4000 euroa hyvä palkka Suomessa?

Keskimääräinen palkka Suomessa on 3 370 € kuukaudessa, joten 4 000 €:n palkkaa kuukaudessa pidetään hyvänä palkkana.

Mikä on helppo työ?

"Helppoa" työtä ei ole olemassa, sillä kaikki työt vaativat kovaa työtä ja omistautumista. Joitakin suhteellisen helppoina pidettäviä töitä ovat kuitenkin esimerkiksi verkkosuunnittelija, asiakaspalvelija ja tietojen syöttäjä.

Mikä on maailman suosituin ammatti?

Maailman suosituin ammatti on opettaminen. Kansainvälisen työjärjestön mukaan maailmassa on yli 56 miljoonaa opettajaa.

;

©Copyright 2022

www.haviseva.fi