Juhannusjuhla 2003

Havisevan kyläyhdistys ry
Historiaa

HAVISEVAN KYLÄTOIMIKUNTA perustettiin 26.11 1979
HAVISEVAN KYLÄYHDISTYS ry siitä tuli 15.09 2006

Kangasala-Opiston esityksesta kutsuttiin koolle Kyläkokous, jossa päätettiin perustaa Havisevan kylätoimikunta. Nimi muutettiin rekisteröidyttäessä.

Ensimmäisessä juhannuslehdessä kiinnitettiin huomio kylältä puuttuvaan vesihuoltoon. ”Iäisyysaiheeksi” muuttunut kunnallistekniikan puuttuminen kokosi koululle runsaasti väkeä vuonna 1996. Väki lähti turhautuneena pois, rahaa ei kuulemma ollut. Seuraavalla kerralla 29.1.1998 oli tilanne muuttunut ja vesihuollon toteutussuunnitelman aikataulu kuultiin. Runkolinja valmistuikin vuonna 1999. Siirtolinjat eivät vieläkään kata koko aluetta, joten töitä riittää.

Vaarallisen radan ylityksen takia aloitettiin toimet alikulkutunnelin saamiseksi Suinulan aseman kohdalle vuonna 1994. Monta anomusta ja puhelinsoittoa saatiin tehdä ennen kuin hanke saatiin alulle. Viimein kunnan ja VR:n tiukka Ei muuttui sanaksi KYLLÄ ja alikulkutunneli rakennettiin kesällä 1996. Yleisömenestys oli taattu kun tunnelia rakennettiin kesällä 1996. Tunnelin juhlalliset avajaiset vietettiin 31.1. 1997. Ohjelmassa oli silkkinauhan leikkaus ja paikalla lehdistö ja radio. Juhlan lopuksi tunnelin saamista juhlistettiin ilotulituksella!

Juhannusjuhlia on järjesttetty vuodesta 1981 joka vuosi. Merkittävin juhla oli ehkä vuonna 2003 kun Pirkanmaan maakunlaulu, Kesäpäivä Kangasalla, täytti 150 vuotta. Tällöin juhannusaatto osui samalle päivälle, 20. kesäkuuta, jolloin laulu on kirjoitettu. Juhlaa oli järjestämässä Havisevan kylätoimikunta yhdessä Kangasalan sivistyskeskuksen kanssa. Monien hyvien esiintyjien joukosta muistuu Jukka Kuoppamäki, joka on Sakari Topeliuksen tyttärentyttären pojanpoika.

Kylätoimikunta aloitti ensimmäisenä Kangasalan kylistä nimeämään tiestöä. Tienviitat pystytettiin vuonna 1989. Kylälle on pystytetty myös useita kyläyhdistyksen tekemiä ilmoitustauluja.

Lapinsaareen rakennettin kyläläisten yhteinen virkistyspaikka ja keittokatos vuosina 1992-1993. Lapinsaaren tuntumassa järjestettiin useat suositut pilkkikisat. Vuonna 1991 osallistujia oli 164 ja kalaa punnittiin 245 kg.

Tyylikkäitä Palmusunnuntain kahvikonsertteja järjestettiin 10 vuotta. Kahvit tarjoiltiin valkoisin pöytäliinoin koristeltuihin pöytiin tuoreiden, kotona leivottujen leivonnaisten kera. Tuolloin saimme vielä käyttää koulun keittiötä astioineen mutta sitten tulivat korkeat maksut pakollisine valvojineen, joten kahvikonserttien järjestäminen ei enää mitenkään kannattanut.

Kesäretkiä on järjestetty niin aikuisille kuin lapsille. Pikkujoulut, patikkaretket, kuutamohiihdot, SyysHavinat ym. tapahtumat ovat vuosien varrella keränneet mukaan paljon kyläläisiä.

Kylätoimikunta rakensi Haralanharjulle esiintymislavan vuonna 1986. Näkötorniin käytetyt lukemattomat talkootyötunnit hävisivät savuna taivaan tuuliin 10.1.2007 tornin palaessa. Mutta Suinulan Nuorisoseura ry:n kanssa on sovittu, että uusi torni rakennetaan ja kyläyhdistys hoitaa sen rakentamisen dokumentoinnin.
Näkymä tornista 2006

Maisemia Haralanharjun tornista syksy 2006